Tekenen als zelfstudie

We hebben allemaal wel eens tekeningen gemaakt als vorm van zelfstudie. En dat is een goede zaak, want wat je interactief leert, begrijp je beter en onthoud je langer. Een anatomische tekening maken is een soort interactief leren, maar dan met jezelf. Je confronteert jezelf namelijk: hoe goed kan ik de anatomie reproduceren op papier? En dat is soms een pittige confrontatie. Om het jou als geneeskundestudent gemakkelijker te maken, vroegen we onze huisillustrator om adviezen bij het (medisch) tekenen. 

Tips van onze huisillustrator, Daan Janssen, Msc.

Tip 1: maak schetsen

Als je tekeningen wil maken van ingewikkelde materie, is schetsen het beste dat je kunt doen. Bestudeer je onderwerp goed terwijl je schetst en bekijk meerdere bronnen. Het lijkt alsof dit lang duurt, vergeleken met direct een tekening maken. Echter ben je door kritisch te schetsen al aan het studeren! Daarnaast zal je uiteindelijke tekening bij je notities ook nog duidelijker en doeltreffender zijn.

Tip 2: lijnwerk is de gouden standaard

Zie deze tip zeker niet als een ontmoediging, maar het toevoegen van schaduwen en highlights, in andere woorden het 3-dimensionaliseren van een tekening, heeft zelden educatieve waarde. Daarnaast kan het snel tijdrovend worden of de tekening onduidelijker maken. Lijnwerk is daarom de gouden standaard voor notitietekeningen. Werk je met potlood en ga je gedeeltes highlighten? Trek je lijnwerk dan nog eens over met een zwarte fineliner. Dat geeft een duidelijk contrast met de highlights, en ziet er ook nog eens beter uit!

Tip 3: gebruik verschillende lijndiktes

Sommige tekeningen hebben een hoop lijnen nodig, maar niet iedere lijn is even belangrijk. Zorg dat je detaillijnen, die minder belangrijk zijn, dun tekent, zodat ze vanzelf wat meer naar de achtergrond verdwijnen.

Tip 4: oefen de basis

Als je geneeskunde studeert en nooit tekenlessen gehad hebt, is de kans groot dat je geen goede techniek hebt. Daarom hier de kortste crash-course ooit:

Voor detailwerk houd je een potlood vast als een pen, voor schetswerk en grote vlakken als een autootje (of alsof je een intraveneuze injectie wilt gaan zetten).

Begin je tekening met primaire vormen zoals cirkels, rechthoeken en driehoeken om de verhoudingen goed te krijgen (let op, dit vereist een specifieke manier van kijken).

Last but not least, oefening baart kunst. Je kon geen perfecte differentiaaldiagnose geven na je eerste patiëntcontact, je kunt ook geen perfecte tekening maken tijdens je eerste studeersessie. Wat je wel kunt doen is blijven oefenen (zonder ook maar één KKB’tje in te hoeven laten vullen!).